Sončna ura

Sončna ura meri čas s pomočjo sončne svetlobe. Po navadi nam pokaže čas preko sence, ki jo na ravno ali krivo ploskev meče gnomon. (Uf, kakšno zanimivo ime. Mi bomo temu bolj poenostavljeno rekli kar palica.) Ta palica je postavljena pod različnimi koti glede na ploskev. Sončne ure, ki so pravilno izdelane, skozi celotno leto kažejo točen čas.

(VIR: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Son%C4%8Dna_ura_v_Frankolovem.jpg)

Sonce čez celoten dan spreminja svojo lego na nebu. Zjutraj ob vzhajanju je sonce nizko, opoldan je že visoko na nebu in popoldan se spušča ter zvečer zaide za obzorje. Torej sonce se premika in zato se spreminjata tudi dolžina in lega sence. Tem nižje je sonce, daljša je senca. Če povzamemo iz prej napisanega, potem je zjutraj in zvečer senca najdaljša in opoldan najkrajša. Za lažje razumevanje, si poglej posnetek.

Ljudje so že zelo dolgo časa nazaj ugotovili, da se lega in dolžina sence čez dan spreminjata. Spremembe so uporabili za merjenje časa. Izdelali so sončno uro. Večina sončnih ura ima enake prednosti in pomanjkljivosti. Težava se pojavi, ko imamo oblačno vreme, sence ni in zato ura ne kaže časa. Sončne ure ponoči ne delujejo in niso prenosljive. Kot pozitivno je to, da ne potrebujejo baterij, za svoje delovanje. So zanimive in kažejo na človeško ustvarjalnost v preteklosti.

 

IZDELAJ svojo sončno uro.

 

VIR:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Son%C4%8Dna_ura

http://eucbeniki.sio.si/nit4/1366/index.html

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja